TIPS για καλύτερες εκτυπώσεις των φωτογραφιών σας!

TIPS για καλύτερες εκτυπώσεις στις φωτογραφίες σας!

Είναι γεγονός πως ο ψηφιακός κόσμος κατακλύζει όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητάς μας πλέον. Η φωτογραφία συγκεκριμένα, η αποθανάτιση μίας μοναδικής στιγμής για εμάς, φαίνεται να έχει εξελιχθεί αλματωδώς.Αυτό παρατηρείται σθεναρά χάρη στα ολοένα και πιο εξελιγμένα προϊόντα φωτογράφισης, στον εκσυγχρονισμό των μηχανών και την εξέλιξη της τεχνολογίας γενικότερα! Πέρα από την λήψη όμως της εικόνας, τί συμβαίνει με την απεικόνισή της; Πόσο ποιοτικά μπορούμε να εκτυπώνουμε τις φωτογραφίες μας;

Ακολουθώντας λίγες απλές συμβουλές, μπορείτε να βελτιώσετε σημαντικά την ποιότητα εκτύπωσης των φωτογραφιών σας.

Μπορεί να κατεβάσατε μια ωραία εικόνα από το Web και να προσπαθείτε να την εκτυπώσετε και, ενώ φαινόταν τέλεια στην οθόνη σας, στο χαρτί η ποιότητα σας απογοητεύει. Μήπως συμβαίνει το ίδιο και με κάποιες φωτογραφίες από τη φωτογραφική μηχανή σας που προσπαθείτε να τις εκτυπώσετε σε μεγάλες διαστάσεις; Ακολουθείστε τις συμβουλές του Papilio.gr και απολαύστε τις φωτογραφίες σας με βελτιωμένη σημαντικά ποιότητα εκτύπωσης.

 

TIP No 1 Η δύναμη του χαρτιού!

Σίγουρα το γνωρίζετε, αλλά οφείλουμε να το επισημάνουμε. Η εκτύπωση των φωτογραφιών απαιτεί ειδικά χαρτιά καθώς το απλό χαρτί απορροφά το μελάνι και το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό. Ανάλογα με τον εκτυπωτή σας, στην αγορά υπάρχουν πολλά είδη φωτογραφικών χαρτιών. Μπορείτε να επιλέξετε χαρτί από τον ίδιο κατασκευαστή με του εκτυπωτή σας, αλλά μπορείτε να προμηθευτείτε και από άλλους κατασκευαστές που διαθέτουν συμβατά χαρτιά και είναι συνήθως πιο οικονομικά. Δώστε ιδιαίτερη σημασία στο βάρος του χαρτιού καθώς μεταξύ δύο διαφορετικών ειδών μπορεί να μην υπάρχουν ποιοτικές διαφορές, αλλά ένα βαρύτερο χαρτί δίνει καλύτερα την αίσθηση της συμβατικής φωτογραφίας και διαθέτει περισσότερη αντοχή. Πριν την επιλογή σας, βεβαιωθείτε για το βάρος του χαρτιού που μπορεί να δεχτεί ο εκτυπωτής σας.

Αν και θα βρείτε πολλά είδη φωτογραφικού χαρτιού στα καταστήματα, δύο είναι οι κύριες κατηγορίες: το γυαλιστερό (glossy) και το ματ (semi-glossy). Το γυαλιστερό χαρτί ενισχύει την ευκρίνεια, αλλά εμφανίζει αντανακλάσεις, ενώ το ματ δε διαθέτει την ευκρίνεια του γυαλιστερού, αλλά δίνει μια αίσθηση πιο παραδοσιακής φωτογραφίας. Βρείτε το φωτογραφικό χαρτί που σας ταιριάζει ΕΔΩ!

 

TIP No2 Επιμείνετε στην ποιότητα του μελανιού!

Όταν αναφερόμαστε σε εκτύπωση φωτογραφίας υψηλής ποιότητας, η ποιότητα του μελανιού παίζει καθοριστικό ρόλο. Οι κατασκευαστές των εκτυπωτών έχουν μεταφέρει μεγάλο κομμάτι της τεχνολογίας τους από την ίδια τη συσκευή του εκτυπωτή στα μελάνια του ώστε να πετύχουν το καλύτερο αποτέλεσμα. Είναι πολύ σημαντικό να προμηθεύεστε τα σωστά μελάνια, καθώς και toner από αξιόπιστα καταστήματα! Μπορείτε να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει ΕΔΩ!

Θυμηθείτε ότι οι κεφαλές των εκτυπωτών inkjet βουλώνουν συχνά, οπότε μια καλή πρακτική είναι να τυπώνετε κάτι ανά μία ή δύο εβδομάδες και να πραγματοποιείτε ένα καθαρισμό κεφαλής ανά ένα ή δύο μήνες.

TIP No3 Ελέγξτε τις παραμέτρους εκτύπωσης.

Θυμηθείτε να δείτε αν το επιλεγμένο χαρτί ταιριάζει με το χαρτί εκτύπωσης που χρησιμοποιείτε. Επιλέξετε μεταξύ διαφορετικών ποιοτήτων εκτύπωσης, μέσα από το παράθυρο Printer Preferences.

Από όποια εφαρμογή κι αν εκτυπώνετε τις φωτογραφίες σας, καλό είναι να ρίχνετε μια ματιά στις ρυθμίσεις. Από το παράθυρο της εκτύπωσης μπορείτε να επιλέξετε Printer Preferences ή Επιλογές Εκτύπωσης (ή όπως αλλιώς ονομάζει την επιλογή ο κατασκευαστής) και να δείτε αν το επιλεγμένο χαρτί ταιριάζει με το χαρτί εκτύπωσης που χρησιμοποιείτε, να επιλέξετε μεταξύ διαφορετικών ποιοτήτων εκτύπωσης, κ.α.

blank

TIP No 4 Η ανάλυση μετράει

Αν θελήσετε να αυξήσετε τις διαστάσεις της προς εκτύπωση φωτογραφίας, έχετε κατά νου ότι θα χρειαστείτε μεγαλύτερη ανάλυση στη φωτογραφία σας.

Όπως γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω, η ανάλυση παίζει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα εκτύπωσης. Κάνοντας τους υπολογισμούς αντίστροφα, για να τυπώσετε πορτραίτο σε μια σελίδα Α4, δηλαδή περίπου 8×11 ίντσες (20,3×28 εκ.), πολλαπλασιάζετε κάθε διάσταση με το 300 (ppi) και προκύπτει η ανάλυση 2400×3300 pixels. Αν λοιπόν έχετε μια συλλογή φωτογραφιών αυτής της ανάλυσης και αυτών των ppi και θέλετε να την τυπώσετε, πλέον γνωρίζετε τη διάσταση του χαρτιού που πρέπει να αγοράσετε.

Οι σύγχρονες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές διαθέτουν πολύ μεγαλύτερες αναλύσεις από αυτές που αναφέρουμε. Ωστόσο, γνωρίζοντας πλέον να κάνετε τους υπολογισμούς, αν πρόκειται να εκτυπώσετε σε συγκεκριμένες διαστάσεις, μπορείτε ακόμα και να μειώσετε την ανάλυση των λήψεών σας ώστε να χωρέσουν περισσότερες φωτογραφίες στην κάρτα μνήμης.

blank

Αφήστε μια απάντηση

blank